Duo Rinascente

De Nederlandse violiste Helbertine Hylkema en de Argentijns/Italiaanse pianiste Lorena Mainero leerden elkaar in 2002 in Florence kennen tijdens verschillende internationale masterclasses van de 'Maestri' Pavel Vernikov, Ilya Grubert,  Aldo Ciccolini en Alexander Lonquich. Zij ontwikkelden daar een sterke muzikale band, die zij ook ná hun studieperiode besloten voort te zetten; Duo Rinascente (wedergeboorte) zag het licht.

 

Duo Rinascente heeft een warme & energieke uitstraling en communiceert graag met haar publiek.

 

Het duo legt zich toe op het romantische repertoire, Argentijnse (dans-) muziek en vroeg 20e eeuwse repertoire. Daarnaast streeft het duo ernaar om ook minder bekende werken uit te voeren, variërend van Nederlandse composities tussen 1700 tot heden, composities van vrouwelijke componisten en onbekende zuid-amerikaanse werken. 

Zo schreef de Nederlandse componiste Rita Hijmans het stuk 'Stuzzicante' voor het duo, voert Duo Rinascente regelmatig werken uit van de Duitse componiste Barbera Heller, de Nederlander Willem de Fesch, de Argentijn Mariano Mores, de Italiaanse componist Ottorino Respighi en de Oekranische componist Myroslav Skoryk.

Duo Rinascente stelt zeer afwisselende programma’s samen rond een thema en geeft daar tijdens concerten een luchtige toelichting bij. Afhankelijk van het repertoire wordt het duo tijdens optredens aangevuld met bijvoorbeeld cello, 2e viool, contrabas, zang of dans. Ook levert Duo Rinascente graag een bijdrage aan alternatieve podiumpresentaties.

Zo bracht het duo in 2013 de Klangblumen van Barbara Heller met projectie van en uitleg over de bloemen, speelden zij met contrabassist Eugenio Romano Argentijnse tango's in Villa Medicea La Petraia  te Florence, gaven zij 'wine and dine- concerten' in de Provence, en klonk tijdens 'la giornata della musica' Franse en Italiaanse muziek in het Consolato Francese te Florence.  In oktober 2023 trad Duo Rinascente in de Centrale bibliotheek te Deventer op met een muzikale boekvertelling in het kader van de Kinderboekenweek.

Vanwege de grote afstand tussen de musici (Deventer - Florence) werken zij projectmatig; voor concert-boekingen is het daarom van belang hierover ruim van tevoren contact op te nemen.

 

Astor Piazzolla - Oblivion, door Duo Rinascente