Helbertine Hylkema begon op 8-jarige leeftijd met vioolspelen bij Caroline Ingen Housz - Clausing in Enschede.  Tijdens de middelbare school was ze laureate bij het Prinses Christina concours en vervolgde ze haar vioolstudie aan de vooropleiding van het Arnhems conservatorium.  Na haar eindexamen ging zij in Leiden geneeskunde studeren naast een conservatoriumstudie aan het Rotterdams Conservatorium bij Benzion Shamir. 

 

Van 2001-2002 woonde Helbertine in Florence en nam zij deel aan zowel het masterclass programma van Ilya Grubert, Pavel Vernikov en Alexandre Vinnitzki aan de Scuola di Musica di Fiesole, als de orkest- en kamermuziek academie van het Maggio Musicale Fiorentina ('Mimesis'). Met de Mimesis academie gaf ze concerten in heel Toscane als concertmeester, tutti violiste en als kamermusicus. In Florence leerde ze ook de Argentijnse pianiste Lorena Mainero kennen met wie ze een Duo oprichtte.  

In 2002 haalde ze haar Italiaanse mastertitel en kort daarna rondde zij de 1e fase viool af in aan het Rotterdams conservatorium.

 

Helbertine studeerde vervolgens verder bij Jaring Walta via de Faculteit der Kunsten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, en liep ondertussen co-assistentschappen in Den Haag, Leiden en Padua. In deze periode nam zij ook deel aan de masterclasses van Pavel Vernikov en Igor Volosjine in Portogruaro, Venetië 

In 2005 sloot zij haar vioolstudie af en behaalde zij haar artsenbul.  

 

In de jaren hierop volgend speelde Helbertine als tutti violiste en concertmeester bij diverse orkesten (waaronder Laurens Bach Orkest, Gelders Orkest, Randstedelijk begeleidingsorkest, Deutsch- Niederlandische Kammerphilharmonie) en soleerde ze onder meer in de Vioolconcerten van Glazounov, Wieniawski en Mendelssohn en de solo-aria’s in Bach’s Matthaus Passion en het Weihnachts-oratorium. 

 

Helbertine nam deel aan internationale masterclasses van Philippe Graffin, Vera Beths, Hagai Shaham, Daniel Kwartet en Anner Bijlsma, en werkte als sessiemuzikant mee in producties van o.a. Marco Borsato, Kanye West, Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace en Sir Cliff Richards. 

 

Sinds 2002 vormt zij met de Argentijnse pianiste Lorena Mainero het ‘Duo Rinascente’, waarmee ze regelmatig optreedt in Nederland, Italië en Frankrijk. Sinds 2022 is Helbertine primarius van het IJsselkwartet. Daarnaast speelt Helbertine als freelance violiste bij diverse orkesten en ensembles.

 

In het dagelijks leven is Helbertine parttime als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan Zorggroep Solis (Deventer).